top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMargo Surlemoon

Tantra - goddelijkheid in een zandkorrel

Tantra... da's interessant! Dat zijn toch die technieken waarbij je je seksuele energie aanwakkert en vervolgens zo lang mogelijk het orgasme uitstelt om uiteindelijk na de opstapeling van passie en vuur een intense en langdurige climax te bereiken? Als dat voor jou goddelijk is - toegegeven zo klinkt het ook - dan is dat voor jou tantra.

Tantra komt uit het Sanskriet en betekent een middel of methodiek (=tra) om het bewustzijn te verruimen (tan = expansie). Een manier om je naar hogere sferen te brengen is onder andere door het juist aansturen van je seksuele energie. In plaats van de energie die vrijkomt naar buiten te richten, stuur je ze door je wervelkolom naar boven en zo naar de rest van je lichaam. Men spreekt ook wel van kundalini energie, als een slang die, aanvankelijk opgekruld in je bekken ligt, ontwaakt en zich ontkrult. Het spreekt tot de verbeelding...

Toch is dit slechts één klein onderdeel van tantra. De commercialisering en lust naar sensatie en heeft ertoe geleid dat dit aspect wat overbelicht is geraakt. Ook in de media zien we deze seksualisering optreden. Tantra is immers veel meer dan seks.


Kan je goddelijkheid ook terugvinden in een simpele zandkorrel? Tantra betekent het goddelijke ervaren in alles. Goddelijk betekent niet enkel wat je 'mind' bestempelt als goed. Elke ervaring, elke gebeurtenis is in wezen goddelijk. Ze maakt deel uit van een groter plan, een kosmische orde, een hogere intelligentie die ervoor zorgt dat alles perfect in harmonie verkeert.
Toch kan je niet ontkennen dat leven onlosmakelijk verbonden is met seksuele energie. Het is een oerkracht, een samensmelting van het mannelijk en vrouwelijke, een potentieel dat zich dankzij een creatieve energie tot nieuw leven manifesteert. I.p.v. seksuele energie kan je het ook benoemen als kundalini, creativiteit of prana. Ook ideeën die we diep in ons binnenste koesteren komen tot leven door ditzelfde proces. In de yogatraditie spreken we over Shiva en Shakti. Shiva is de mannelijke pool, de container waarin alles verschijnt, het substratum van het universum, puur bewustzijn of awareness. Terwijl Shakti de vrouwelijke energie is die alles wat latent als potentieel in bewustzijn aanwezig is, tot fysieke materie en vorm manifesteert. Het is dankzij deze polariteit dat het universum ontstaat. In andere culturen spreekt met dan weer over Yin en Yang, hetgeen ook verwijst naar vrouwelijke en mannelijke energie. Het gaat hier echter niet over het vrouwelijke of mannelijke geslacht, maar wel om de kwaliteiten die met het vrouwelijke en mannelijke geassocieerd worden. Yin is zachte, ontvankelijke en passieve energie, terwijl Yang krachtig en actief is.Tantra is het realiseren van je ware natuur, je 'atman' of 'cit', waar de vrouwelijke en mannelijke energie in volledige harmonie zijn. Puur bewustzijn en de vormen die erin verschijnen verstrengeld als complete eenheid. In de tantrische traditie besta je uit verschillende lagen van bewustzijn. De buitenste laag omvat je fysieke lichaam en de materiële wereld. Deze zijn erg goed voelbaar en de meeste mensen zijn enkel op deze buitenste laag gericht. Indien je echter d.m.v. meditatie of andere tantrische methoden je bewustzijn verruimt, ontdek je de subtielere lagen of 'kosha's' van je bewustzijn. Je merkt op wat er speelt in je mentale en emotionele lichaam, je beseft dat je ook een energetisch of etherisch lichaam hebt en als je erin slaagt om voorbij je gedachten en ego naar de wereld te kijken, dan ontdek je wie je in wezen bent. Je spirituele lichaam of 'atman', is je essentie, je ziel. Het is niets anders dan puur bewustzijn dat het verlangen heeft zichzelf te kennen, en wanneer het zichzelf aanziet voor wat het is, beseft het dat zijn ware natuur ananda of gelukzaligheid is. Het is geen geluk dat voortkomt uit een ervaring van voorbijgaande aard. Het is een gelukzaligheid voorbij tijd en ruimte. "Sat cid ananda" of existence/truth, consciousness, bliss: het bewustzijn te weten dat je in wezen pure gelukzaligheid bent.


Soms vangen we een glimp op van deze staat. Op momenten waar we ons intens gelukkig voelen zonder aanwijsbare reden. Gewoon omdat de zon schijnt, omdat een adembenemende sterrenhemel een gevoel van ontzag oproept, bij het zien van een grassprietje dat groeit en we verwondering voelen voor de magie van het universum. Dus kan jij naar een zandkorrel kijken en beseffen dat je naar jezelf kijkt? De stuwende kracht achter alles is energie, energie is bewustzijn en bewustzijn dat ben Jij.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page