top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMargo Surlemoon

Bewust leven - Yoga als levensstijl

Bijgewerkt op: 14 jun. 2019

Yoga is meer dan enkel wat fysieke rekoefeningen. Ook de 'mind' wordt flink gestretcht indien je Yoga in de bredere zin van het woord beoefent. Yoga bestaat volgens de sutra's van Patanjali uit 8 takken:

De yama's en niyama's zijn richtlijnen die je voorschrijven hoe te leven. Ze doen denken aan de 10 geboden uit het christendom. In het westen is yoga voornamelijk gekend als wat in het achtvoudige pad als 'asana' wordt beschreven: een opeenvolging van fysieke houdingen om het lichaam soepel en vitaal te houden. In tijden waarin we de dag voornamelijk al zittend doorbrengen, is het niet abnormaal dat dit onderdeel van yoga zo populair is. De fysieke work-out en daarbij ook 'pranayama' of ademhalingsoefeningen dienen vooral om het lichaam voor te bereiden op het zitten in meditatie of 'dhyana'. Vooraleer we de meditatieve staat bereiken, dienen we onze mind te trainen in het focussen of concentreren op een bepaald object zoals de ademhaling, een vlammetje of een mantra. Het proces van het trainen van de geest noemen we 'dharana'. Daarbij richten we onze zintuigen voornamelijk naar binnen en verkennen we wat er zich in ons bewustzijn afspeelt. I.p.v. externe afleiding te zoeken in allerlei prikkels, sluiten we onze zintuigen in zekere zin af van de buitenwereld, hetgeen in Yoga bekend staat als 'pratyahara'.


Dit achtvoudige pad van Yoga beperkt zich dus niet louter tot een fysieke work-out van een uurtje of twee per week. De richtlijnen over hoe je respectvol omgaat met je medemens en met jezelf en het trainen van zowel lichaam als geest, maken van yoga een praktijk waar je dagelijks mee bezig bent, niet enkel op je matje, maar ook ernaast. Yoga gaat over bewust leven. Je hebt meer aandacht voor je lichaamshouding, voor het voedsel dat je opneemt - niet enkel gezonde voeding voor je lichaam, maar ook 'food for soul and mind'. Je begint je eigen patronen te herkennen en wijst niet zomaar met de beschuldigende vinger naar de ander. Je beseft dat de wereld en de mensen rondom je slechts een spiegel zijn van wat er zich binnenin jezelf afspeelt.


Alan W. Watts

De Buddha had gelijk toen hij zei dat onze gedachten onze wereld vormen. Waarom dan niet bewust kiezen voor welke gedachten je werkelijkheid vormgeven? De meeste mensen leven gewoon op automatische piloot en staan er versteld van dat hun leven er elke dag hetzelfde uitziet. Yoga kan hier verandering in brengen. Maar zoals Alan Watts opmerkt valt er een prijs te betalen voor elke stijging in bewustzijn: "We cannot be more sensitive to pleasure without being more sensitive to pain." Plots raakt het leed van de wereld, de dieren, de planten, de mensen je des te dieper. Vele yogi's eten vegetarisch, niet omdat de yama's dat voorschrijven, maar uit het oprechte besef dat ook dieren met respect dienen behandeld te worden.Yoga in zijn totaliteit is bewust in het leven staan. Hoe ruimer je bewustzijn zich uitstrekt, hoe dieper je je verbondenheid met alles realiseert. Het leven kent een zekere dualiteit wat het mogelijk maakt om onszelf te kennen. Je weet pas waar je zelf voor staat indien je ook weet wie je niet bent. Het is dankzij onze vijanden dat we onze eigen identiteit creëren. We hebben de duisternis nodig om de sterren te kunnen zien. Anders zou de werkelijkheid vervagen tot een wazige sluier. Hoewel we ons dankzij deze contrasten onderscheiden van elkaar, kunnen we niet ontkennen dat alles met alles verbonden is. De korenbloem bestaat niet op zichzelf, maar is een onderdeel van het veld, de zon, de regen. Ook jij bent geen alleenstaand individu, je bent onlosmakelijk verbonden in een web van relaties met de hele kosmos.


Yoga betekent 'eenheid'. We maken allen deel uit van een groter geheel. Ieder van ons is een unieke expressie van het oneindige bewustzijn.


77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page